Plastik ve Plastik Üretim Süreçleri ile İlgili Tüm Merak Edilenler

Türkiye’nin ve Avrupa’nın en önemli plastik fuarlarından biri olan Plast Eurasia İstanbul 2025, bu sene 3-6 Aralık tarihleri arasında TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde gerçekleşecek. Yerli ve yabancı plastik üreticilerini, tedarikçilerini ve sektördeki diğer profesyonelleri bir araya getirecek olan fuar, plastik sektöründeki yeniliklerin tanıtıldığı, yeni iş birliklerinin kurulduğu ve son teknolojik gelişmelerin sergilendiği oldukça önemli sektörel bir etkinlik. Sektörünüzün en büyük ve en kapsamlı etkinliğinde bulunmak için Online Biletinizi hemen alın!

Plastiğe ve plastik sektörüne dair merak edilen pek çok sorunun yanıtını sayfamızda bulabilirsiniz. Plastik üretim süreçleri ve plastik çeşitleri hakkında detaylı bilgi sahibi olmak, plastiğin çevresel etkilerini ve sürdürülebilir alternatiflerini anlamak açısından oldukça önemlidir.

Plastikler Nelerdir, Plastik Nasıl Üretilir?

Plastik, doğada bulunan karbon, hidrojen, oksijen, azot gibi birtakım kimyasal elementlerin çeşitli yollarla işlenmesiyle üretilen polimerik bir malzemedir. 20. yüzyılda kimya sanayisinin gelişmesiyle hayatımıza giren plastik, termoplastik ve termosetler olarak ikiye ayrılır. Termoplastik, ısıtıldığı zaman yumuşayan ve soğutulduğunda sertleşen, tekrar tekrar şekillendirilebilen plastik türü iken; termosetler şekillendirilip sertleştikten sonra tekrar yumuşatılamayan plastiklerdir.

Plastik üretim sürecinde genellikle selüloz, kömür, doğal gaz, tuz ve ham petrol gibi doğal maddeler kullanılır. Plastik üretimi; bir petrol rafinerisinde, ağır ham petrolün fraksiyon denilen daha hafif gruplara ayrılması esasına dayanan damıtma işlemiyle başlar. “Her bir fraksiyon, molekül büyüklüğü ve yapısı açısından farklı olan bir hidrokarbon zincir karışımıdır.” Belli katalizörler gerektiren polimerleştirme ve polikondansasyon işlemleri ise plastik üretiminde kullanılan iki temel işlemdir. Polimer zincirlerinden oluşan organik malzemeler olarak da tanımlanan plastiğin farklı çeşitleri bulunur. Plastik çeşitleri şunlardır:

  • Biyo bazlı plastikler
  • Biyo bozunur plastikler
  • Mühendislik plastikleri
  • Elastomer
  • Epoksi reçineler
  • Genleşmiş polistiren
  • Florlu polimerler
  • Poliolefinler
  • Polietilen teraftalat
  • Polistiren
  • Poliüretanlar
  • Polivinilklorür
  • Termoplastikler
  • Termosetler

Plastik çeşitleri ile ilgili detaylı bilgiye, hangi plastik çeşidinin hangi sektörde sıklıkla kullanıldığına Plastik Çeşitleri sayfamızdan hemen ulaşabilirsiniz.


Mühendislik Plastikleri Nelerdir?

Sıradan plastiklere göre daha yüksek mekanik ve termal dayanıklılığa sahip olan ve genellikle zorlu endüstriyel uygulamalarda kullanılan yüksek performanslı plastik türleri mühendislik plastikleri olarak adlandırılır. Mühendislik plastikleri üreticileri özellikle ağır yüklere, aşırı sıcaklıklara, sürtünmeye ve kimyasal etkilere dayanıklılık gerektiren çeşitli sektörlere hizmet sunar. Mühendislik plastikleri kullanım alanlarına bakıldığında teknolojiden otomotiv sektörüne, sağlık sektöründen havacılık sektörüne, ağır sanayiden gıda sektörüne pek çok alanda farklı özelliklerdeki mühendislik plastiklerinin kullanıldığı görülür. Mühendislik plastiklerinin özellikleri arasında yüksek mekanik dayanıklılık, ısı ve aşınma direnci, kimyasal dayanıklılık, hafiflik ve kolayca şekillendirilebilme ve işlenebilme yer alır. Mühendislik plastiklerinin sahip olduğu bu özellikler onu sıradan plastiklerden ayırır. Mühendislik plastikleri nelerdir sorunuza yanıt olarak şu listeyi inceleyebilirsiniz:

  • Poliamid (PA)
  • Kestamid
  • Polietilen (PE)
  • Poliproplen (PP)
  • Polivinil klorür (PVC)
  • Pleksiglass
  • Delrin (POM)
  • Teflon (PTFE)
  • Polietereterketon (PEEK)

Plast Eurasia İstanbul 2025 Fuarı’nda birçok mühendislik plastiği üretimi yapan firma stantlarını gezebilir, mühendislik plastikleri ile ilgili daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Polimer Nedir?

Polimer, monomer adı verilen küçük ve basit yapı taşlarının kimyasal bağlarla uzun zincirler halinde birleşmesiyle oluşan büyük moleküllerdir. Polimerler, malzeme olarak kullanılan plastikler, kauçuk, naylon, poliester, akrilik gibi pek çok üründe bulunabilir. Polimerler, doğal ve yapay olarak ikiye ayrılır. Doğal polimerler, doğada kendiliğinden bulunan ve biyolojik süreçlerle oluşan polimerlerdir, örneğin selüloz doğal polimerdir. Kimyasal yöntemlerle laboratuvar veya sanayi ortamında üretilen yapay polimerlere örnek olarak ise polipropilen (PP), polietilen (PE), polivinil klorür (PVC), polistiren (PS) verilebilir. Polimer plastik sektöründe geniş bir kullanım alanına sahiptir. Özellikle ambalaj sanayi, otomotiv, inşaat, sağlık, tekstil, elektronik gibi birçok alanda vazgeçilmez malzemeler olan polimerler metal ve cam gibi geleneksel malzemelere alternatif olarak da kullanılır. Polimerlerin özellikleri arasında esnek ve dayanıklılık, birçok kimyasal maddeye karşı dirençlilik, düşük yoğunluk ve hafiflik, yalıtkanlık yer alır. Plastik üreticileri için polimer adeta yapı taşıdır. Çünkü plastik malzemelerin çoğu çeşitli polimer türlerinin işlenmesiyle üretilir. Örnek olarak en yaygın kullanılan polimer türlerinden biri olan polipropilen (PP); gıda saklama kapları, oyuncaklar, tekstil ürünleri, medikal cihazlar, otomobil parçaları gibi ürünlerde kullanılır. 33. Uluslararası İstanbul Plastik Endüstri Fuarı, Plast Eurasia İstanbul’da polimer ham maddelerle ilgili de pek çok standı gezebilir, polimer üreticileri ile tanışma ve çeşitli iş ortaklıkları yapma fırsatı elde edebilirsiniz.

Plastik Kaç Derecede Yumuşar?

Plastik ham maddelerin yumuşama sıcaklığı türlerine göre değişiklik gösterir. Her plastik türünün kimyasal yapısı ve moleküler yapısına bağlı olarak farklı erime ve yumuşama sıcaklıkları vardır. Aşağıdaki tabloda bazı yaygın plastiklerin yumuşama ve erime sıcaklıklarını inceleyebilirsiniz:

PLASTİK HAM MADDE CİNSİ ERİME SICAKLIK ARALIĞI (℃) KALIP SICAKLIK ARALIĞI (℃)
ABS Erime Sıcaklığı 190-270 40-80
ABS/PC Alaşımı Erime Sıcaklığı 245-265 40-80
ASETAL Erime Sıcaklığı 180-210 50-120
AKRİLİK Erime Sıcaklığı 220-250 50-80
TAKSİ Erime Sıcaklığı 170-240 40-50
HDPE Erime Sıcaklığı 210-270 20-60
AYPE Erime Sıcaklığı 180-240 20-60
NAYLON 6 Erime Sıcaklığı 230-290 40-90
NAYLON 6 (%30 GF) Erime Sıcaklığı 250-290 50-90
NAYLON 6/6 Erime Sıcaklığı 270-300 40-90
NAYLON 6/6 (%33 GF) Erime Sıcaklığı 280-300 40-90
NAYLON 11 Erime Sıcaklığı 220-250 40-110
NAYLON 12 Erime Sıcaklığı 190-200 40-110
PEEK/POLİETERKETON Erime Sıcaklığı 350-390 120-160
POLİKARBONAT Erime Sıcaklığı 280-320 85-120
POLYESTER PBT Erime Sıcaklığı 240-275 60-90
PET (YARI KRİSTAL) Erime Sıcaklığı 260-280 20-30
PET (AMORF) Erime Sıcaklığı 260-280 20-30
POLİPROPİLEN (KOPOLİMER) Erime Sıcaklığı 200-280 30-80
POLİPROPİLEN (HOMOPOLİMER) Erime Sıcaklığı 200-280 30-80
POLİPROPİLEN (%30 TALK DOLUMLU) Erime Sıcaklığı 240-290 30-50
POLİPROPİLEN (%30 GF) Erime Sıcaklığı 250-290 40-80
POLİSTİREN Erime Sıcaklığı 170-280 30-60
POLİSTİREN (%30 GF) Erime Sıcaklığı 250-290 40-80
PVC P Erime Sıcaklığı 170-190 20-40
PVC U Erime Sıcaklığı 160-210 20-60
SAN Erime Sıcaklığı 200-260 50-85
SAN (%30 GF) Erime Sıcaklığı 250-270 50-70
TPE Erime Sıcaklığı 260-320 40-70

Plastik Ham Madde Nedir?

Plastik ham madde, plastik ürünlerin üretiminde kullanılan temel malzemelerdir. Plastik ham maddeler genellikle polimerlerden oluşur ve çeşitli kimyasal işlemlerden geçerek günlük hayatta kullandığımız plastik ürünlere dönüştürülür. Plastik ham maddeler genel olarak fosil yakıtlar ve biyolojik kaynaklar kullanılarak elde edilir. Plastik ham madde çeşitlerinden bazıları şunlardır: Polietilen, polipropilen, polikarbonat, poliamid, poliftalamid, polistiren, akrilonitril butadien stiren, polioksimetilen. Bu plastik ham maddelerin özellikleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Çoğu plastik ham madde hafif ve esnektir bu da ürünlerin hafif ama dayanıklı olmasını sağlar.
  • Plastiklerin çoğu asitler, bazlar ve çeşitli kimyasallara karşı dayanıklı bir yapıdadır.
  • Plastik ham maddeler, elektrik ve ısıya karşı yalıtkan özellikler taşır.
  • Plastik ham maddeler, yüksek sıcaklıklarda eritilebilir bu sayede istenilen şekillerde ürünler elde edilir.

Plast Eurasia İstanbul 2025 Fuarı’nda inceleyebileceğiniz tüm plastik ham madde çeşitlerini görmek için tıklayın!

Plastik Ham Maddesi Nasıl Üretilir?

Plastik ham madde üretimi ilk olarak plastik üretiminde kullanılacak monomerlerin (plastiği oluşturan bu molekül birimleri) elde edilmesiyle gerçekleşir. Monomerler petrol veya doğal gazdan elde edilir. Daha sonra monomerler, kimyasal reaksiyonlarla birleşerek polimer adı verilen uzun zincirli molekülleri oluşturur. Sonraki aşamada ise plastiklerin daha dayanıklı, esnek veya renkli hale getirilebilmesi için çeşitli katkı maddeleri (plastikleştirici, stabilizatör, renklendirici vb.) eklenir. Bu işlemler sonucunda elde edilen plastik polimerler, granül veya toz haline getirilir ve sonrasında enjeksiyon kalıplama, ekstrüzyon veya döküm gibi yöntemlerle son ürünlere dönüştürülür. Plastik üretim sürecinde kullanılan plastik makinelerini yakından incelemek için tıklayın!

Hangi Plastikler Geri Dönüştürülebilir?

Günlük yaşantıda kullanılan pek çok eşyada plastik malzeme bulunur. Kullanılan bu plastiklerin bazıları geri dönüştürülebilir iken bazıları geri dönüştürülmeye uygun değildir. Plastiklerin geri dönüştürülebilir olması plastiğin kimyasal yapısı ve fiziksel özelliklerine göre değişiklik gösterir. Plastik geri dönüşüm teknolojileri hakkında daha fazla bilgi edinmek ve sektördeki firmalar ile bir araya gelmek için RePlast Eurasia Fuarı'nı keşfedin! Bazı plastik türleri kolayca geri dönüştürülebilirken, diğerleri için daha farklı yöntemler veya özel işlemler gerekir. Plastik geri dönüşüm tablosundan detayları inceleyebilirsiniz:

Plastik Türü Geri Dönüşüme Uygunluğu
Polietilen Tereftalat (PET veya PETE) Yüksek oranda geri dönüştürülebilir.
Yüksek Yoğunluklu Polietilen (HDPE) Yüksek oranda geri dönüştürülebilir.
Polivinil Klorür (PVC) Geri dönüştürülmesi zor ve maliyetlidir.
Düşük Yoğunluklu Polietilen (LDPE) Geri dönüşümü yapılabilir ancak yaygın olarak işlenmez.
Polipropilen (PP) Yüksek oranda geri dönüştürülebilir.
Polistiren (PS) Geri dönüştürülmesi zor ve maliyetlidir.
7 numara (BPA) ve Polikarbonat (PC) ve Diğerleri Bu plastiklerin geri dönüşümü karmaşık ve zordur.

Plastiklerin Geri Dönüşüm Kodları

Plastikler genellikle geri dönüşüm kodları ile işaretlenir ve bu kodlar aynı zamanda plastiğin türünü belirtir. İşte plastiklerin geri dönüşüm kodları:

  • PET veya PETE: Kolay geri dönüştürülebilir.
  • HDPE: Kolay geri dönüştürülebilir.
  • PVC: Geri dönüşümü zor ve sınırlıdır.
  • LDPE: Az sayıda tesiste geri dönüştürülür.
  • PP: Geri dönüştürülebilir.
  • PS: Geri dönüşümü zordur.
  • Diğer: Geri dönüşüm işlemi karmaşıktır.

Plastik ve plastik üretim süreçleri ile ilgili merak ettiğiniz daha fazla süreç ve detay için sizi Plast Eurasia İstanbul 2025 Fuarı’na davet ediyoruz!