Plastik Testleri ile Üretim Süreçlerinizi Optimize Edin

Hem ülkemizin hem de Avrupa’nın en önemli plastik fuarlarından biri olan Plast Eurasia İstanbul 2025, 3-6 Aralık tarihleri arasında TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde gerçekleşecek. Üretim süreçlerinizi iyileştirecek plastik üretim makineleri, otomasyon ürünleri, geri dönüşüm ürünleri, inovatif ham maddeler ve çok daha fazlasını bu fuarda keşfedebilirsiniz.

Plastik ham maddelerin ve plastik ürünlerin performansını, dayanıklılığını, esnekliğini ve kalitesini değerlendirmek amacıyla yapılan bir dizi testi ifade eden plastik testleri, ürünün kullanım amacına ve türüne göre farklılaşır. Üretim sürecinde kullanılan plastik ürünlere ve kullanım amacına uygun olarak plastik testi yaptırılabilir ve söz konusu plastik ürünlerin mekanik dayanıklılık, kimyasal direnç, esneklik, sertlik ve sıcaklık dayanımı gibi özellikleri ile ilgili bilgi sahibi olunabilir. Plastik testleri, üretim süreçlerini optimize etmek ve daha güvenli hale getirmek için oldukça önemlidir. Bu testler ayrıca kullanılan ürünlerin ulusal ve uluslararası standartlara uygun olmasını sağlar.

Plastik Testleri Nelerdir?

Plastik üretim testleri çeşitli endüstrilerde, çeşitli amaçlarla kullanılan plastik ürünlerin ulusal ve uluslararası birtakım standartlara ve güvenlik kriterlerine uygun olup olmadığını tespit etmek için yapılır. Plastik testleri arasında en çok öne çıkanlardan bazıları; esneklik testi, dayanıklılık testi, polimer testi, darbe testi ve sertlik testidir.

Çekme Testi Nedir, Nasıl Yapılır?

Esneklik testleri olarak da bilinen çekme testi, plastik malzemelerin uygulanan kuvvet veya gerilim karşısında ne kadar esneyebileceğini ölçen bir testtir. Plastik çekme testi, çekme modülünü belirlemek için kullanılan gerilim-gerinim diyagramları üretir ve malzemenin elastikiyetini, yani kuvvet kaldırıldığında orijinal şekline geri dönme kapasitesini değerlendirir. Çekme testi neden yapılır diye merak ediyor olabilirsiniz… Bu test, özellikle esnekliğin önemli olduğu ürünlerin (örneğin kauçuk ve esnek plastikler) kullanım ömrü ve dayanıklılığı hakkında bilgi edinilmesi ve üretim sürecinin optimize edilmesi amacıyla yapılır. Plastikler için çekme testleri ayrıca şunları sağlar:

  • Çekme dayanımı
  • Çekme modülü
  • Çekme gerilimi
  • Uzama ve verimde uzama yüzdesi
  • Kopma anındaki uzama ve yüzdelik uzama

Çekme testi standartlarından en yaygın bilinenleri EN ISO 527-1, 527-2 ve ASTM D638 standartlarıdır. Çekme testi standardı tanımlamaları, testin yapılışını, çekme testi cihaz ve çekme testi numune ölçülerini ve sonuçta belirlenmesi gereken parametreleri tarif eder.

Polimer Testi Nedir, Nasıl Yapılır?

Polimer malzemelerin fiziksel ve kimyasal özelliklerini değerlendirmek için yapılan polimer testi, materyallerin güvenliğinin sağlanması açısından önemlidir. Polimer testi ile üretim sürecinde kullanılan materyallerin niteliklerini, özelliklerini ve kusurlarını saptayabilir; kullandığınız malzemelerle ilgili tüm ulusal ve uluslararası standartlara bağlı kalabilir, polimer materyallerinizin müşterilerinizin güvenlik ve çevre şartlarını karşılamasını sağlayabilirsiniz. Polimer testleri çeşitli polimer materyaller için mekanik özellikler, termal özellikler, elektrik özellikleri, tutuşabilirlik özellikleri ve optik özellikler açısından değerlendirilerek yapılır.


Darbe Testi Nedir, Nasıl Yapılır?

Darbe testi, plastik ya da polimer bir malzemenin ani ve yüksek enerji uygulamalarına karşı dayanıklılığını ölçen mekanik bir testtir. Plastik darbe testi yapılırken belirli bir ağırlık veya enerji, malzeme üzerine serbest düşüşle bırakılır ve malzemenin bu darbe karşısında nasıl tepki verdiği değerlendirilir. Test numunesinin testi geçmesi ya da testte başarısız olması durumuna göre düşme yüksekliği bir birim artırılarak ya da azaltılarak test yinelenir ve ortalamalar alınarak sonuca ulaşılır. Darbe dayanımı testi yapılırken söz konusu malzemenin çatlama, deformasyon veya kırılma gibi durumları incelenir böylece ilgili plastik malzemenin darbe dayanıklılığı ve genel sağlamlığı hakkında fikir edinilir. Darbe testi, plastik malzemelerin performansını analiz etmek için yaygın olarak kullanılan plastik testlerinden biridir.

Sertlik Testi Nedir, Nasıl Yapılır?

Bir polimer malzemenin yüzey sertliğini ölçmek için kullanılan sertlik testi için genellikle Shore, Rockwell veya Vickers ölçekleri kullanılır.Rockwell Sertlik Testi uygulamasında, cihazın yüzeyine standart bir numune yerleştirilir ve küçük bir yük uygulanıp gösterge sıfıra ayarlanır. Büyük yük, bir kolu hareket ettirerek uygulanır ve 15 saniye sonra büyük yük kaldırılır. Numunenin 15 saniye toparlanmasına izin verilir ve ardından küçük yük hala uygulanmışken sertlik R, L, M, E veya K ölçeklerinden biriyle doğrudan kadrandan okunur. Sertlik testi malzemenin mekanik özelliklerini, aşınma direncini ve genel dayanıklılığını değerlendirmeyi sağlar. Plastik sektöründe bu test, polimerlerin çeşitli uygulamalar için uygunluğunu belirlemek açısından kalite kontrol süreçlerinde kritik bir rol oynamaktadır. Plast Euraisa 2024 Plastik Fuar’ında kalite kontrol test cihazlarını sergileyen firmaları da inceleme ve bu firmalarla tanışma fırsatı bulabileceksiniz.

Siz de üretim süreçlerinizi optimize etmek ve daha güvenli hale getirmek için kullandığınız plastik ve polimer malzemeleri kullanım amacınıza uygun testlere sokabilirsiniz. Plast Eurasia İstanbul 2025 Fuarı’nda sektörle ilgili bilmeniz gereken daha pek çok yenilik ve teknoloji sizleri bekliyor. Biletinizi henüz almadıysanız Online Bilet sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.